CHAKRA MASSAGE

 

Het begrip chakra komt uit de Indiase cultuur. In deze cultuur wordt ervan uitgegaan dat alles energie is en dat er verschillende energiepunten zijn in het lijf (chakra’s genoemd) die van belang worden geacht voor levenskracht. Chakra is Sanskriet voor cirkel of wiel. Dit omdat de levenskracht, ook wel prana genoemd, in je beweegt en draait.

 

Wat zijn chakra’s

Er zijn zeven chakra’s. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam n geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Het zou ideaal zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief want dan zou je lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Helaas is dit meestal niet zo. Soms zijn chakra’s niet actief genoeg waardoor blokkades in de energie kunnen ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief.
Een blokkade betekent een disbalans in de chakra’s en het ontstaan van lichamelijk en geestelijke klachten
Via de chakra massage worden de chakra’s gestimuleerd en wordt hun werking terug in balans gebracht.

De chakra massage kan ingezet worden bij volgende klachten

 

 • Angst (tegenovergesteld = vertrouwen)
 • Verdriet (onverwerkt verdriet)
 • Trauma
 • Verslaving (niet gegrond, bevattelijk voor negatieve energie)
 • Depressiviteit
 • zware vermoeidheid – burn-out
 • Chakra’s geven energie door aan hormoonproducerende klieren en zenuwknopen
 • menstruatie klachten, menopauze klachten, hormonale klachten
 • alle problemen met klein bekken, dikke darm, anus en rectum
 • Problemen met hart en bloedvaten: hartinfarct, CVA, hoge BD, lage BD, spataders en hartritmestoornissen
 • problemen met de armen en handen
 • longproblemen
 • Allerlei spijsverteringsproblemen hebben dus hiermee te maken.
 • Problemen met de  lever, galblaas, de maag, het dwarse deel van de dikke darm en het duodenum
 •  rugproblemen t.h.v. het 3de chakra
 • keel – neus – of  oorklachten
 • nekproblemen
 • slokdarm – en luchtpijpproblemen
 • problemen met de schildklier en bijschildklier ( botproductie en regulatie)
 • problemen met de ogen
 • voorhoofdsholten problemen – sinusitis
 • concentratiestoornissen
 •  geheugen problemen
 • problemen met de hersenen
 •  hoofdpijn
 • Alle problemen in het hoofd,
 • Migraine
 • Ernstige geheugenstoornissen

 

Welke chakra’s zijn er

 

1ste Chakra: stuitchakra

Ligt onderaan de ruggengraat, vanuit dit chakra ben je verbonden met de aarde en de fysieke wereld. Hierin zit het fundamentele en de algemene basis behoefte van het leven om te overleven. Met deze chakra neem je de vitaliteitsenergie , de aardenergie op.
Als het 1ste chakra in harmonie is dan ervaar je een gevoel van veiligheid, zekerheid en oervertrouwen. Je opent je vol vertrouwen voor het leven en neemt alles wat het leven voor je in petto heeft dankbaar aan.

 

2de Chakra: Het Sexuele chakra

Dit chakra staat voor onze emotie en seksualiteit.
Als dit chakra open staat, kun je je emoties vrij laten gaan en uiten zonder over emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt. Levensvreugde en creativiteit vinden de basis in dit chakra en ook een gezonde omgang met seksualiteit: hartstocht en emoties worden niet onderdrukt, maar geuit. Stroomt de levensenergie evenwichtig door het tweede chakra, dan kun je je creatieve potentieel volledig tot uitdrukking brengen. Zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust duiden erop dat dit chakra geactiveerd is.

 

3de Chakra: Het Zonnevlecht chakra – solar plexus – buikchakra

In het derde chakra staat het ego centraal. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is deze chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Je kunt gevoelens toestaan zonder er door te worden overspoeld. Daarnaast staat deze chakra voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Deze chakra is de zetel van eigenwaarde en een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te gaan. Ook staat deze chakra samen met het tweede chakra voor creëren. →Scheppingskracht.

 

4de Chakra: Het Hartchakra

ligt ter hoogte van het borstbeen. Het midden van het chakrastelsel. Hier worden de onderste chakra’s met de drie bovenste chakra’s verbonden.
Hartchakra staat voor evenwicht, (onvoorwaardelijke) liefde en relaties.
Evenwicht brengt ons terug in het midden en zorgt voor evenwicht in onszelf, evenals evenwicht tussen onszelf en de wereld om ons heen. Evenwicht is de basis van waaruit we kunnen liefhebben en relaties kunnen aangaan.
Liefde brengt een spiritueel ontwaken teweeg, we vangen een eerste glimp op van onze eigen goddelijkheid.

 

5de Chakra: Het Keelchakra

ligt ter hoogte van de keel en heeft te maken met communicatie en inspiratie. Ze vormt een brug tussen ins denken en ons voelen en brengt tegelijkertijd de inhoud van alle chakra’s naar buiten. Via de keelchakra geven we uitdrukking aan alles wat in ons leeft. Het geeft ons de mogelijkheid om onze grenzen aan te geven en tot uitdrukking te brengen wat we werkelijk willen.
Het 5de chakra heeft te maken met zelfreflectie. De voorwaarde om over onszelf te kunnen nadenken is dat we een innerlijke afstand van onszelf kunnen nemen. Dit betekent dat onze gedachten niet meer door onze gevoelens en fysieke ervaringen overheerst worden, er is nu een dieper inzicht mogelijk.
Horen en luisternen zijn ook eigenschappen die bij het 5de chakra horen.
Wanneer je keelchakra in balans is kun je openlijk en zonder angst je gevoelens uitdrukken en je gedachten en je innerlijke inzichten uiten. Je kunt zwakheden als sterke punten laten zien. Je bent in staat om bij moeilijkheden jezelf trouw te blijven en bij je eigen mening te blijven.
Je bezit het vermogen om op een diep niveau vanuit je hart te luisteren naar anderen. Je doorziet de lagen achter de werkelijkheid.
Je spreken is helder en fantasierijk en je bent in staat mensen hiermee te boeien. Je voelt feilloos aan wat er in anderen omgaat.

Via woordgebruik manipuleren, veel praten en weinig zeggen of stil en schuchter zijn, duiden allemaal op disharmonie van het 5deChakra

 

6deChakra: Het voorhoofdchakra

via het 3de oog zijn we verbonden met het proces van manifestatie “ gedachten zijn karachten”. Door gericht je gedachten te sturen en te visualiseren, zet je het proces van materialiseren in werking.
Men krijgt inzicht in de levensprocessen. De taak van het 6de chakra is om alle informatie, die uit alle andere 5 chakra’s komt, tot een geheel te smeden en er een betekenisvol patroon uit te halen. Je kunt voorbij een illusie kijken en daardoor onbevooroordeeld waarnemen. Je doorziet immers de patronen die er aan de basis ligt.

 

7deChakra: Het Kruinchakra

Dit chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. Een geopend kruinchakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie. Een besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en een diep innerlijk vertrouwen dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij nodig hebben.

Lichamelijk/element: kunnen ”zijn” en niet wegvluchten in allerlei afleidingen die het leven biedt of vluchten in zelf opgelegde verantwoordelijkheden en activiteiten, is de kunst die bij dit element horen